Teraz jest 2010-09-06, 20:20

Napisz tematOdpowiedz Strona 7 z 7   [ Posty: 94 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co byście dodali, co byście zmienili
PostNapisane: 2010-06-07, 20:03 
Profesjonalista

Splasz się pytał to odpowiedziałem jak ja to widzę na podstawie swoich obserwacji i przemyśleń,God damn it! przecież to napisałem :)
A Macwoz jak zwykle musiałeś wyjechać z wywodem.

Szczegóły postu
PostNapisane: 2010-06-07, 20:29 
Junior Mod

Cytuj:
A Macwoz jak zwykle musiałeś wyjechać z wywodem.

No i cóz mam począć, taki charakterek, lubię w pełni opisać co czuję i uważam w danym zagadnieniu i uwierz mi, że wynika to tylko ze względu na szacunek do respondenta, byle komu odpisałbym, że jest głupi i się z nim juz nie bawię, ale Ciebie Apaczos szanuję i stąd ten wywód :)

xvc, ale z Ciebie romantyk. W sumie to co piszesz to dokładnie taka idea fix (niestety) która mi chodzi po głowie, ale jak to zrobić ??? Własnie serwis był i jest tworzony z nadzieja przybliżenia się do tego ideału, ale potrzeba wsparcia i czasu i jeszcze kilku drobiazgów...

P.S. Dla niezorientowanych: konglomerat i aglomerat to synonimy (za Kopalińskim "aglomerat zlepek, skupienie; aglomerować.
Etym. - łac. agglomeratus p.p. od agglomerare 'skupić, zgromadzić)

PostNapisane: 2010-06-07, 20:52 
Administrator

ohoho.... skoro już idea kolchozów sie pojawiła to nie mogę tego pozostawić bez komentarza :)
Co do konkurowania to coś wam się pomyliło ... nikt z nikim nie konkuruje i nie będzie. Do konkurowania nam baaaardzo daleko. Motionfreaks.pl powstał właśnie po to żeby stworzyć miejsce wspólne dla motionerów i vfx-owców. I powoli, powoli staramy się nawiązywać współpracę z innymi społecznościami. Problem jednak jest taki że przez wiele z nich jesteśmy uznawani za konkurencję - i to naprawdę duże społeczności które nie mają sić co bać tak - w sumie- małego serwisu jakim jest MF.
Jeśli któryś z was chce dołączyć do redakcji i zająć się np. kontaktami ze innymi społecznościami i całym PR serwisu to zapraszam. Mail i inne drogi kontaktu do nas znacie. Z otwartymi rękami dobrego PRowca przyjmiemy.
Co do wciskania linków gdzie popadnie to zapewniam was że nie jest to wciskanie gdzie popadnie. Newsy są wrzucane tylko wtedy gdy odnoszą się do konkretnego tematu a wrzucane są z kilku względów
1. aby wywolac dyskusję
2. aby powiązać treści i nawiązać współpracę.

Co do stwierdzenia macwoza i waszego zdania co do korzyści płynących z połączenia serwisu MF i forum AE to może przedstawię fragment jednego z pierwszych artykułów na temat MF który ukazał się zaraz po wypuszczeniu jeszcze bardzo wczesnej wersji beta serwisu -jeszcze bez forum, tylu dizałów i z ledwie 20 artykułami - której pewnie większość z was nie pamięta :)

Cytuj:
Serwis, a właściwie forum aftereffects.pl to takie moje hassliebie. Z jednej strony jako “afterowiec” bardzo się cieszę, że jest takie miejsce w sieci gdzie można z podobnymi sobie motion-świrami wymienić się tym i owym; z drugiej strony nie pamiętam, kiedy ostanio się tam czymkolwiek wymieniłem, ponieważ po trzysetnym poście z cyklu “jak zrobić miecz świetlny”, tudzież “jakim efektem to było zrobione” zwyczajnie wypieprzyłem to forum z czytnika RSS.
Wiedziony ciekawością zajrzałem tam wczoraj i od razu po oczach dostałem informacją, że siłami forumowiczów powstał nowy serwis motionfreaks.pl., który ma inspirować, poradnikować, grupować, mobilizować i i generalnie być tym, czym forum aftereffects.pl z różnych przyczyn nie jest.
Zaglądam na forum dziś, a tam post, który pozwolę sobie w całości przytoczyć
Witam wszystkich, być może gdzieś jest zawarty podobny temat lecz ja wolę polegać na swoim zapytaniu, i mam nadzieje że szanowni forumowicze pomogą mi odpowiedzieć na tę pytanie, mam tylko nadzieje że ktoś bardzo mądry nie odeślę mnie na Google, jak bym miał dar wyszukiwania to bym nie prosił na tym forum. będę zobowiązany. Chodzi mi o pluginy do AF, chodzi mi o free, ja rozumiem że takimi free za wiele się nie zdziała lecz sądzę ze będę pomocne, a potrzebuję pomocy w tej kwestii gdyż będę chciał nakręcić film i zrobić obróbkę w AF. Pozdrawiam i czekam na odzew.
Czytam ten post, potem na niego odpowiedzi i nijak nie jestem w stanie z siebie entuzjazmu, dla motionfreaków wykrzesać. Bo oto chcemy się rozwijać, “uciekamy do przodu” a jednocześnie cały czas kultywowane jest to, co od początku było bolączką forum – tj zalew leni, którym nie chce się nawet w necie poszperać.
Jak sobie pomyślę, że w czytniku RSS miałbym codziennie oglądać kilka-naście tego typu wypowiedzi, to mi się ów czytnik odpalać odechciewa.
Ja rozumiem, że internet i torrenty, że demokratyzacja wypowiedzi, że każdy zaczynał i tak dalej, ale k****a mać, ja zaczynając przygodę z grafiką przez dwa dni roznosiłem ulotki żeby kupić książkę do 3dsmax’a i zwyczajnie ubliża mi czytanie takich wypowiedzi. I nie chodzi tu o jakiś uber-stosunek uber-zawodowca do uber-poczatkujących, tylko o coś, co mnie wśród początkującyh grafików straszliwie WKURWIA - o lenistwo. O podejście w stylu “powiedzcie mi, jakim pluginem zrobię taki zajebisty efekt”. O zwykłe chodzienie na łatwiznę.
Nie oczekuję, że każdy ucząc się nowego softu odpali helpa, czy inny manual i strona-po-stronie przebije się przez 800, czy 1200 stron – choć to akurat jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Chciałbym natomiast obcować z ludźmi, którzy chcąc osiągnąć jakiś efekt, wkładają w to odrobinę wysiłku; starają się. Tymczasem forum afx pl aż kipi od postów w stylu “jakim efektem to zrobię”, “gdzie znajdę darmowe pliki/modele/cokolwiek”. Podziwiam cierpliwość, z jaką moderatorzy odpowiadają na te pytania, bo mnie od samego incydentalnego czytania szlag jasny trafia.
Przez chwilę nawet zastanawiałem się, czy nie dołączyć do ekipy motionfreaks - tutoriale piszę tak, czy siak - więc większego natłoku obowiązków by to nie wywołało. Rzecz w tym, ze jak mam już do czegoś rękę przyłożyć, chciałbym aby było to tak dobre, jak tylko się da. Jak sobie pomyślałem, że codziennie wchodziłbym na serwis, gdzie początkujący leń zadawałby kolejne pytanie o efekt z gwiezdnych wojen i wściekał się, że inwestuję czas w coś, co przynosi więcej nerwów, niż satysfakcji - to mi się migusiem odechciało.
Moim zdaniem profesjonalny serwis nie powstaje “z założenia”, z redesignu, czy jakiejkowiek innej kosmetyki. Profesjonalny serwis tworzą użytkownicy - a tych trzeba czymś skusić. Ani forum, ani motionfreaki nie kuszą mnie niczym. Wręcz odstraszają.
I nie cieszy mnie to, bo chciałbym mieć w polskim necie miejsce, w którym mógłbym o motionie poplotkować. A nie mam.

Autorem artykułu jest wlaściciel tego bloga: http://zapolski.pl/blog/ Artykuł oczywiście dalej można znaleźć na tym blogu jednak skopiowałem go na wszelki wypadek - gdyby autor postanowił się wynieść z sieci.
Zapewniam was że takie zdanie nie jest odosobnione. Forum Ae ma renomę forum dla absolutnych dzieciaków którzy tworzą tylko chaos na forum. Kilkukrotnie próbowaliśmy uporządkować forum jednak w jedną czy dwie osoby absolutnie nie jest to możliwe, a jak się okazuje większość z Was jest w stanie tylko krytykować i żądać - a gdy przychodzi do realnej pracy i konkretnych zadać to zawsze się okazuje że ktoś nie może, nie chce mus ie, ma sesję albo mu rybki zdechły.
W związku z tym powstał też serwis.... pytanie brzmi : Dlaczego więc nie powstała społeczność tylko profesjonalistów i dalej trafiają się "dzieciaki" w serwisie?
Odpowiedź jest prosta - ponieważ uważam że nie ma absolutnego sensu tworzenie społeczności która jest kółkiem wzajemnej adoracji kilku pro przechwalających się swoimi umiejętnościami. Staramy się w MF tworzyć treści które są pro , ale tez i takie które są dla zupełnie zielonych - patrz: tutoriale abc ae. Raz nam się to udaje a raz nie, ale się staramy.
rodzi się kolejne pytanie... dlaczego nie zostawimy zupełnie forum Ae skoro to sama dzieciarnia?
Ponieważ osobiście poświęciłem zbyt wiele czasu na to forum i jego rozbudowę oraz usprawnienie, aby teraz rezygnować.A poza tym uważam że jest tu co najmniej kilka AE pro materiałów ale trzeba ich znaleźć, albo jeśli ich się już znalazło to jakoś nakłonić do pracy :)

Dobrze... to chyba tyle. I tak się za bardzo rozpisałem.
Na zakończenie chciałbym jeszcze raz wezwać do tego żebyście przestali krytykować i żądać a skontaktowali sie z nami i wzięli do realnej pracy.
Zgryźliwego posta każdy potrafi wysmażyć, ale żeby coś konkretnego zrobić to już ciężko.

W związku z tym na zakończenie małe wyzwanie do wszystkich użytkowników tego forum a szczególnie tych którzy lubią krytykować - kto się odważy z nami skontaktować i dołączyć realnie do redakcji?

PostNapisane: 2010-06-07, 21:16 
Profesjonalista

splasz napisał(a):
Problem jednak jest taki że przez wiele z nich jesteśmy uznawani za konkurencję

A to akurat nasza polska rzeczywistość i prędko się to nie zmieni.
Cytuj:
Co do wciskania linków gdzie popadnie to zapewniam was że nie jest to wciskanie gdzie popadnie.

Tutaj miałem na myśli forum weselne :wink:

Cytuj:
W związku z tym na zakończenie małe wyzwanie do wszystkich użytkowników tego forum a szczególnie tych którzy lubią krytykować - kto się odważy z nami skontaktować i dołączyć realnie do redakcji?

A do tego proszę ja Ciebie odwaga nie jest potrzebna,tylko kilka cech których ja osobiście aktualnie nie posiadam :)

Napisz tematOdpowiedz Strona 7 z 7   [ Posty: 94 ]
Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7